↑ Terug naar Minecraft servers

Minecraft server hosting: baas zijn over je eigen server!

Minecraft server hosting betekent dat je zelf een eigen server gaat beheren, en die server afneemt bij een bedrijf dat al dan niet speciaal is ingericht op het verhuren van Minecraft servers.

Let op: met Minecraft server hosting bedoelen we in dit artikel iets anders dan zelf een Minecraft server maken. Dit betekent namelijk dat je gebruik maakt van de server.exe file die Minecraft zelf beschikbaar stelt (gratis), en dat je een thuisserver opzet. Dit houdt in dat de server op jouw PC draait (je PC is in feite de server) en dus niet op een gehoste server. Als je meer wilt weten over het hosten van een eigen thuisserver, klik dan op de bovenstaande link. Op die pagina word je uitgelegd hoe je gemakkelijk en snel zelf een eigen Minecraft server kan opzetten.

In dit artikel wordt met Minecraft server hosting bedoeld: het afnemen van server hosting bij een bedrijf dat specifiek is ingericht op het verhuren van Minecraft servers. Meestal huur je een Minecraft server omdat je bijvoorbeeld een website hebt (of wilt beginnen), of een grote vriendengroep waarmee je online Minecraft speelt, of gewoon graag je eigen Minecraft server wilt omdat je zelf de baas wilt zijn met veel functies en opties.

Minecraft server hosting van MinecraftFans.nl

MinecraftFans.nl biedt sinds kort ook zelf Minecraft Hosting aan! Neem gauw eens een kijkje op onze site! We bieden je 24/7 support, live chat, een makkelijk controlepaneel en natuurlijk goede en betaalbare servers. Minecraft hosting van MinecraftFans.

Als je denkt heel af en toe online te zijn op je Minecraft server met slechts een handje vol mensen, dan kun je misschien het beste gewoon een thuisserver opzetten. Echter raden wij wel aan om een server te hosten (huren), omdat het vaak al vanaf een heel klein bedrag per maand kan en het je een hele hoop gedoe bespaart. De meeste onervaren computergebruikers lopen namelijk vaak vast op ‘portforwarding’, wat een belangrijk onderdeel is van het opzetten van je eigen server. Als je een Minecraft server huurt, dan is portforwarding niet nodig. Dit is dan namelijk al voor je geregeld zonder dat je er iets voor hoeft te doen.

Als je graag een eigen server wilt maar verder geen hoge eisen hebt en het liefst niet wilt betalen, kijk dan hoe je een Minecraft server kan maken (thuisnetwerk) in onze hulpsectie of via de eerder gegeven link (hierboven). Hier komt echter wel wat meer bij kijken, dus enige technische kennis is een pré.minecraft server hosting

Wat zijn de voordelen van Minecraft server hosting?

 • Minecraft hosting heeft een groot voordeel ten opzichte van thuis-servers. Iedereen kan ermee overweg, zelfs als je niets of weinig van computers weet. Op het moment dat je ze koopt zijn ze startklaar en hoef je alleen nog maar je vrienden uit te nodigen of de link op je website of blog te zetten. Kortom, nad de betaling ben je (bij het overgrote deel van de hosts) direct online en klaar om te spelen!
 • Een gehuurde server heeft een supersnelle verbinding, waardoor (afhankelijk van je pakket) wel 2 tot meer dan 900 spelers tegelijk op je server kunnen spelen.
 • Minecraft server hosting is betrouwbaar, vanwege een constante (99,9%) verbinding met de online server. Als je zelf een thuisserver opzet, dan moet je PC draaien op het moment dat je wil dat de server online is. Dat is dus niet echt handig als jij zelf offline bent, maar je vrienden wel op je server willen spelen. Wanneer je bijvoorbeeld een team van bouwers hebt, moeten zij constant online kunnen gaan. Dat is niet echt ideaal als je een thuisserver hebt, maar wel bij Minecraft server hosting.
 • Als je een goede Minecraft host kiest om je server bij te huren, dan kun je vrijwel altijd rekenen op goede klantenservice, voor-geïnstalleerde custom maps,  een makkelijk controlepaneel, automatische plugin-installatie, MySQL databases, FTP toegang en nog veel meer (teveel om hier op te noemen). Let hier ook goed op wanneer je een Minecraft server gaat huren, zodat je wanneer je hulp nodig
 • Al met al ben je gewoon een hoop minder tijd kwijt door je server af te nemen bij een Minecraft host. Je hoeft je geen geen zorgen te maken of je server wel de juiste vereisten heeft en scheelt het je uiteindelijk geld (als je nagaat dat tijd geld is). Minecraft server hosting is sneller, makkelijker en duur hoeft het echt niet te zijn!

Waar moet ik op letten bij het uitzoeken van een bedrijf om mijn Minecraft server bij te hosten?

Als je er aan denkt om Minecraft server hosting aan te schaffen, dan is het handig om het onderstaande lijstje in acht te nemen bij je keuze voor een server host.

 • Klantenservice – Dit is vooral belangrijk als je niet computertechnisch bent en dus niet gemakkelijk een probleem kan oplossen als het zich voordoet. Ook als je niet veel van plugins en serverbeheer weet, dan is het verdraaid handig als je even contact kan opnemen met de host. Die kan je dan vervolgens weer op het goede pad sturen. Met goede klantenservice ben je altijd snel weer online, mocht er iets mis gaan. Let op of je Minecraft server host een ticket systeem heeft, e-mails aanmoedigt en zich neerzet als een bedrijf dat klantenservice gaat aanbieden. Zie je nergens iets van klantenservice staan op hun site, dan weet je vrijwel zeker dat ze je dit ook niet zullen bieden.
 • Hard drive, RAM en bandbreedte – Zoals we hierboven al even zeiden, hoe meer ruimte hoe beter. We raden je aan voor een server te kiezen die zoveel mogelijk ruimte op de harde schijf, RAM en bandbreedte biedt. Vaak is het echter wel zo dat, hoe meer ruimte je wil hoe meer je ervoor betaalt. Dat is ook logisch. Echter, de meeste hosts stellen hun RAM en bandbreedte ook gelijk aan het aantal slots (bijvoorbeeld 512MB is 6 slots). Dit is niet het geval, al heeft dit wel enigzins met elkaar te maken. Wij van MinecraftFans.nl adviseren we je wel over het aantal slots dat hoort bij het aantal RAM (bijvoorbeeld 512MB = 8 slots optimaal), maar we stellen je vrij om zelf het aantal slots te verhogen, zodat je meer dan het aanbevolen aantal spelers op je server kan ontvangen. Merk je dat het niet genoeg is, dan kan je altijd makkelijk upgraden.
 • MultiCraft – Dit is een controlepaneel voor je Minecraft servers, en het is vrij standaard om aan te bieden voor een bedrijf dat voorziet in Minecraft server hosting. Het maakt het gemakkelijker om je server te beheren om te onderhouden, dus dat is zeker iets om op te letten. Het hoeft niet per se Multicraft te zijn, een ander controlepaneel is ook prima (bijvoorbeeld McmyAdmin). Multicraft is echter het meest gangbaar, en een minecraft server hosting bedrijf dat geen controlepaneel biedt, kun je beter overslaan. Dan ben je namelijk alsnog veel tijd en gedoe kwijt met het zelf proberen uit te vogelen hoe je de server het beste kan beheren.
 • FTP bestanden – het is handig om toegang te hebben tot je FTP bestanden, vooral als je geen beginner bent. Zo heb je snel en direct toegang tot al je serverbestanden via een FTP-client, bijvoorbeeld om snel een custom map of een plugin te uploaden. Daarnaast stelt dit je in staat je admins toegang te geven tot FTP, zodat zij dingen voor je kunnen installeren.
 • Plugin support – vooral als je net komt kijken in Minecraft is dit heel handig. Het kan nogal eens lastig zijn om de juiste plugins te vinden, laat staan ze zelf te installeren. Sommige bedrijven bieden goede plugin support aan, maar niet allemaal.

Waar kan ik terecht voor Minecraft server hosting?

Voor het geval je het niet hebt gelezen: minecraft server hosting is iets anders dan zelf een Minecraft server maken. Iedereen die op dit moment een verbinding met het Internet heeft kan nu gelijk een server opzetten zonder daarvoor een server te hoeven huren, dus zonder daarvoor geld te hoeven betalen. Lees daarvoor de eerder genoemde handleiding in de hulpsectie om te zien hoe je dat kan doen. Minecraft server hosting betekent echter dat je bij een bedrijf een server huurt die direct klaar is om te starten. Je hoeft geen technische kennis te hebben, portfwarding toe te passen of je computer aan te laten staan om met je server te kunnen verbinden (want je PC is dan je server). Je betaalt hiervoor dan een bepaald bedrag voor (afhankelijk van de ruimte die je denkt nodig te hebben) en je kunt later gemakkelijk uitbreiden naar een groter pakket als je merkt dat je niet genoeg ruimte hebt (er zijn pakketten van €2 tot wel €1.000 euro). Voor beginnende servers raden we aan een 512MB server te nemen. Kijk het een maandje aan en dan zie je vanzelf of je hier genoeg aan hebt. Zo niet, dan breid je makkelijk uit (downgraden is ook mogelijk, als blijkt dat je meer dan genoeg ruimte hebt).

Er zijn verschillende bedrijven die speciale pakketten aanbieden die precies zijn ingericht op het hosten van een Minecraft server, met alle maps zelfs al toegevoegd. Hieronder hebben we lijst gemaakt van sites die Minecraft server hosting aanbieden. Bekijk ze op je gemak en kies voor jou de beste. Hieronder hebben we ook een lijst van twee hosts opgesteld die wij aanraden. Of scroll naar onder voor de complete lijst van Minecraft server hosting bedrijven, waaronder Nederlandse en Engelse aanbieders.

Dan doe je er goed aan even naar beneden te scrollen en Minecraft server hosting te kiezen bij een van de Nederlandse aanbieders.

1. MinecraftFans hosting

Sinds kort biedt MinecraftFans.nl zelf Minecraft server hosting aan. We hebben er de laatste maanden hard aan gewerkt, en zijn er erg trots op! Ons doel hiermee is vanuit MinecraftFans.nl een zo goed mogelijke ervaring voor Minecraft hosting te bieden. We streven ernaar competitieve prijzen te bieden, uitstekende support te leveren en je volledig te ontzorgen op het gebied van Minecraft server hosting. Natuurlijk raden we aan voor onze eigen site te kiezen, maar voel je vooral vrij om verder te kijken naar de lijst hieronder en een andere host te kiezen. Wij zijn een startende host, en realiseren ons dat we zeker niet de beste host zijn. Maar juist omdat we dat weten doen we extra hard ons best om dat wel te worden! 🙂 Hieronder vind je enkele van de opties die je bijgeleverd krijgt als je kiest voor Minecraft server hosting van MinecraftFans.nl

 • Supersnelle SSD servers
 • Al vanaf enkele euro’s een server.
 • Multicraft controlepaneel
 • Plugin support
 • 1-klik plugin-installatie
 • Custom JARS.
 • Spigot, Craftbukkit, Tekkit, Feed the Beast en Vanilla JARS uploadbaar.
 • 7/7 e-mail support.
 • Mogelijkheid een eigen map te uploaden
 • Mogelijkheid de server een eigen naam te geven
 • Gratis custom IP-adres (SRV record, bijvoorbeeld jouwserver.mineserver.nl)
 • FTP toegang
 • Op aanvraag een eigen MySQL database
 • Teamspeak3 en Mumble Voice servers
 • Geavanceerd klantenpaneel
 • Custom pakketten
 • Momenteel 50% korting als nieuwe Minecraft Server klant!
 • Webhosting en domeinnaam registratie
 • WordPress intallatie service (wij maken jouw site)
 • En meer!

MinecraftFans.nl weet wat een gamer nodig heeft: volledige controle, 24/7 support en stabiele Minecraft hosting. Hosting voor MinecraftFans, door MinecraftFans.

2. Multiplay

Multiplay is een grote speler op het gebied van online gaming. Je kunt er terecht voor zo’n beetje alles wat met online gamen te maken heeft. Vanzelfsprekend heeft Multiplay ingespeeld op de enorme populariteit van Minecraft en hebben zij een geweldig dienst voor het hosten van Minecraft servers opgezet. Hieronder enkele van de voordelen van Multiplay.

 • ’s Werelds grootste host
 • Directe toegang tot je Minecraft server
 • Upload je bestaande werelden naar je nieuwe server
 • SSD’s voor uitstekende prestaties
 • Bukkit plus Plugin ondersteuning
 • Geheugenopties (RAM) variërend van 200MB tot 8 GB
 • Volledige toegang via FTP
 • Automatische world-backup
 • Automatisch aanmaken van coole banners om je server mee te promoten
 • Toegang tot spelerstatistieken
 • Gratis Mumble of Teamspeak voor de helft van de prijs
 • Gratis webhosting
 • Ongelimiteerde spelerprofielen
 • Geweldig adminpaneel (Clanforge™)
 • 24 uur per dag en 7 dagen per week professionele ondersteuning
 • Netwerk en server hardware van hoge kwaliteit
 • Servers standaard ingesteld op publiek toegankelijk.
 • Standaard toegang tot 13 voorgeïnstalleerde Mods en 1.416 voorgeïnstalleerde add-ons

Ook Multiplay is een supergoed bedrijf voor het hosten van je Minecraft server. Welke je ook kiest, beide zullen aan je eisen voldoen. Mocht je nog meer sites willen bekijken, zie dan de lijst hieronder.

Tip: Denk je erover om zelf Minecraft servers als reseller te gaan verhuren? Bekijk dan eens Multicraft.org. Ook als je niet zelf servers gaat verhuren en alleen een thuisserver hebt, is Multicraft handig om je server mee te beheren (je hebt bijvoorbeeld toegang tot een controlepaneel, waar je dat niet zou hebben als je zelf een thuisserver opzet). Ook MinecraftFans.nl maakt gebruik van Multicraft, omdat het simpelweg het beste controlepaneel is voor Minecraft hosting.

Lijst van andere sites die Minecraft server hosting aanbieden

Er zijn ongetwijfeld nog een aantal meer sites te vinden die Minecraft server hosting aanbieden. Ons advies is om te kiezen voor een van de Nederlandse aanbieders in de lijst hierboven. Kies een bedrijf dat aansluit op jouw behoeften. Denk je veel support nodig te hebben? Kies dan een bedrijf dat laat zien dat het ingericht is om jouw support aanvragen te ontvangen, en dit ook toejuicht. Wil je gewoon een klein servertje met een paar vrienden om wat te bouwen, kies dan bijvoorbeeld voor kwaliteitsvolle SSD Minecraft Hosting. Heb je grotere plannen en wil je veel spelers online krijgen, zonder lag en met veel plugins, dan ga je voor een stabiele SSD server met genoeg slots en bandbreedte. Kortom, bekijk en vergelijk de bovenstaande aanbieders met elkaar en kies voor de Minecraft hosting die het beste bij jou past.

Toch liever een klein thuisnetwerk opzetten in plaats van Minecraft hosting? Lees dan even dezeen waarschuwing vooraf.

Op het moment dat je een Minecraft server gaat huren, dan hoef je vrijwel niets meer te doen en kan je direct beginnen met spelen. Wil je niet gebruik maken van Minecraft server hosting en liever een thuisnetwerk aanmaken om met een klein aantal spelers online op te spelen? Lees dan de handleiding Minecraft server maken. Je kunt je server zowel thuis hosten als ook in een VPS (Virtual Private Server) of een Dedicated server omgeving. Dit zijn enkele waarschuwingen vooraf als je thuis een netwerk gaat opzetten. (Dus niet van toepassing in het geval van Minecraft server hosting (bij een bedrijf je server huren zoals hierboven beschreven.)

 • Let erop dat een server maken tijd kost en je enige technische kennis nodig hebt. Begin niet aan het opzetten van een Minecraft server als je niet beschikt over basiskennis wat betreft computers en netwerken.
 • Het is geen goed idee om een server te hosten op Netbooks of Notebooks (laptops). Deze hebben namelijk een minder goede hardware configuratie dan desktop PC’s.
 • Als je van plan bent veel spelers te laten spelen op je server, dan is het absoluut geen goed idee om de server te hosten op een draadloos netwerk (WLAN en sowieso WWAN). Gebruik in dat geval een vast netwerk (LAN), dit is sowieso eigenlijk altijd beter. Als je veel spelers van plan bent te ontvangen (denk aan 10/20+) dan is het eigenlijk sowieso verstandig om te kiezen voor Minecraft server hosting, omdat dit veel stabieler zal zijn en je server dan 24/7 online is.
 • Minecraft server hosting kost geld, een maandelijks bedrag (tussen de €2,- en 40 euro per maand, afhankelijk van hoeveel ruimte je wilt.) Tenminste, als je op dit moment nog niet beschikt over een eigen server (VPS of dedicated) en webhosting. Als je een van die laatste bezit, dan kan je zelf een server opzetten zonder dat die server dient te draien op je PC. Zie daarvoor de handleiding server maken.
 • We raden het aan om de server te hosten vanaf een computer die genoeg geheugen heeft. Hoe meer hoe beter, maar minimaal 1,5 GB RAM. Hoe meer vrije ruimte er beschikbaar is, hoe sneller de server zal zijn.
 • Van bepaalde netwerkadapters (Atheros en Realtek in het bijzonder) is bekend dat ze niet goed overweg kunnen met Minecraft servers. Mocht je problemen ondervinden, updatet dan je stuurprogramma’s van het apparaat (Start > Rechtermuisknop op Computer > Eigenschappen > Apparaatbeheer > selecteer juiste apparaat > updaten.) Als dit het probleem niet verhelpt dan zul je een nieuwe adapter moeten kopen (Intel is een goede keuze).
 • Voor onderhoud van de server, zie de hierboven genoemde handleiding voor het maken van een Minecraft server. Hierin staat beschreven hoe je spelers kunt bannen, mappen kunt uploaden, en alles bij het onderhouden van een server komt kijken.

Minecraft hosting bespaart je een hoop tijd en moeite!

Om een lang verhaal kort te maken: als je kiest voor Minecraft hosting bij een bedrijf dat is ingericht op het verhuren van Minecraft servers, dan zal je dat heel veel kopzorgen besparen. Tenzij je veel verstand hebt van computers en netwerken, raden wij aan te kiezen voor een klein servertje en zo te kijken of het wat voor je is. Sommige hosts bieden tegenwoordig ook donatiesystemen aan, waarbij het mogelijk is de bezoekers van je server te verwijzen naar een link waar ze een bedrag kunnen doneren. Het geld dat zij doneren, wordt gebruikt om de kosten van je Minecraft hosting te dekken. Op die manier hoeft het dus eigenlijk helemaal niet veel te kosten!

We hopen dat je wat aan dit artikel hebt gehad. Heb je verder nog vragen, neem dan gerust even contact met ons op of laat een reactie achter in het formulier hieronder. Wat je ook doet, veel plezier en succes met Minecraft Server Hosting!

Bekijk ook de hulpsectie, maps, skins, cheats, crafting en nieuws

Share Button