Minecraft is nog leuker met een Minecraft map editor

Bouw je eigen maps of verander bestaande mappen met de Minecraft map editor

Met een Minecraft map editor kun je zelf je eigen mappen maken of bestaande mappen gemakkelijk aanpassen. Natuurlijk kan dit ook in Minecraft zelf, maar dan kost het gigantisch veel meer tijd. Het is veel makkelijker om, als je bijvoorbeeld een server beheert, de map offline te maken of aan te passen en in 1 keer grote aanpassingen te kunnen doen. Denk bijvoorbeeld aan de plugin ‘Worldedit’, waarmee je ook grote aanpassingen kan doen aan een map. Een Minecraft map editor is ongeveer hetzelfde idee als Worldedit.

Met een Minecraft map editor kun je dus zelf je eigen mappen maken of huidige mappen aanpassen, door ze in te laden in de editor en in bulk aanpassingen te doen. Online is er een grote hoeveelheid verschillende Minecraft map editors te vinden, waarvan we hieronder een aantal goede opsommen.

Je hebt niet perse een externe map editor nodig om een map te maken. Je kan dit namelijk ook doen terwijl je al aan het spelen bent. Je kunt dit ook doen terwijl je het spel aan het spelen bent. Je kunt bijvoorbeeld een aangepaste map maken zonder een Minecraft map editor door bepaalde landschappen te verwoesten en opnieuw te bouwen, of een seed te gebruiken door deze te typen in de onderste box bij het ‘create new world’ menu. Zoals we hierboven al zeiden duurt het echter veel langer om online de wereld aan te passen door blokken 1 voor 1 te breken. Dit is simpelweg niet te doen als je een serieuze serverbeheerder bent die graag grote/mooie custom maps voor zijn publiek wil maken.

Want wil je wat serieuzer bezig met mappen bouwen, bijvoorbeeld voor je eigen server of gewoon omdat je het heel leuk vindt, dan is het aan te raden een Minecraft map editor te gebruiken om efficiënter te kunnen werken en mooie maps te kunnen bouwen. Hiervoor kun je verschillende offline tools gebruiken. Onderaan deze pagina staat een aantal sites met editors opgesomd. Navigeer naar die pagina’s op zoek naar de Minecraft map editor die het beste voor jou werkt. Heb je zelf een Minecraft map editor gezien die niet in het onderstaande lijstje staat, maar die jij wel gebruikt? Laat het ons even weten via het reactieformulier hieronder en geef aan waarom jij die map editor gebruikt. Wij gaan hem dan proberen en als -ie bevalt en gebruiksvriendelijk is, dan zetten wij hem op deze pagina erbij!

De Minecraft map editor die wij graag gebruiken is MCedit

MCedit is een open source Minecraft map editor voor praktisch elke versie van Minecraft. In eerste instantie werd MCedit opgezet om ervoor te zorgen dat spelers hun eerder gebouwde creaties konden meenemen naar nieuwere versies van Minecraft, zoaadat hun mappen niet verloren zouden gaan. Het programma is er op gericht te functioneren op toekomstige (of zelfs aangepaste) versies van Minecraft.

Maar inds toen is deze Minecraft map editor flink verbeterd en zijn er veel funcionaliteiten toegevoegd. Zo zijn er nu bijvoorbeeld brush tools om blokken neer te leggen in verschillende vormen, is er een integratie met de Minecraft server om terrein te genereren met gebruik van Minecraft’s eigen seed algoritmen, ondersteuning voor multiplayer worlds, en editors voor bepaalde blokken inclusief chests en mob spawners.

Om een idee te krijgen van wat de MCedit Minecraft map editor precies kan, bekijk dan even de onderstaande video-tutorial.

Als je de laatste versie van MCedit wil downloaden of om problemen met het programma te rapporteren, ga je naar  In de linkerbalk vind je een link om het programma te downloaden, evenals andere nuttige links. Ook wordt er regelmatig nieuws over updates van het programma gepost. Als je MCedit wilt delen, link dan alsjeblieft alleen naar de officiële site http://www.mcedit.net om deze goede Minecraft map editor te ondersteunen. Gebruik geen Adfly links, zet het programma niet op je eigen site, upload MCedit niet naar een file sharing programma en post geen links naar de directe downloadpagina. Betuig op die manier je respect aan de makers van deze ontzettend toffe Minecraft map editor. De makers hebben er hard aan gewerkt, speciaal voor jou, dus ze op deze manier bedanken is zeker op zijn plaats.

Als je MCedit hebt gedownload van een andere site dan MCedit.net, dan raden wij ten zeerste aan die versie niet gebruiken. MCedit wordt namelijk continu geüpdatet dus dit zou voor beveiligingsproblemen en functionaliteitsproblemen kunnen zorgen. Gewoon even naar de de officiële site, dan ben je er zeker van dat je het goede programma te pakken hebt.

Enkele kenmerken vanMCedit Minecraft map editor.

 • Navigeer door de wereld met de bekende WASD controls en muis aim.
 • Toon de locaties van gedropte items, spel entiteiten waaronder monstens en dorpbewoners, verborgen ores, plus blokken met TileEntities en andere interne functies van Minecraft.
 • Opgeslagen spellen inladen van huidige Minecraft versies, plus de oudere Classic en Indev versies.
 • (Beperkte) ondersteuning voor Minecraft Pocket Edition opgeslagen spellen.
 • Dubbelklik op een chest om de inhoud ervan te veranderen, of dubbelklik op een mob spawner om te kiezen wat wel of niet spawnt.
 • Met de ‘Paste’ borstel kun je met een enkele muisklik een object importeren.
 • De ‘Flood Fill’ borstel verandert alle blokken die samen een verbonden massa vormen.
 • De kloon tool maakt een kopie van blokken en entiteiten.
 • Kloon en import tools kunnen een object om zijn as draaien, of het horizontool of verticaal draaien.
 • ‘Filter’ plugins staan de gebruiker toe functionaliteiten toe te voegen aan MCedit door Phyton code te schrijven (geavanceerd).
 • Verander het spawn punt van de wereld en verwijder automatisch de blokken die mogelijk voorkomen dat er op die plek gespawnd kan worden.
 • Verplaats en draai elke speler in een single- of multiplayer wereld.
 • Maak nieuwe werelden of voeg chunks toe aan bestaande. De Minecraft server kan gebruikt worden om natuurlijke terreinen te maken die fuseren met de huidige seed van de wereld. Ook kun je Flatlands maken op elke hoogte.
 • De ‘Analyse; optie telt de blokken en entiteiten in een geselecteerd gebied, met de optie deze als .csv (Excel) bestand op te slaan.
 • Met onderhoudscommando’s kun je alle blokken, entiteiten of chunks in een geselecteerd gebied verwijderen. Dit is handig om een ‘corrupte’ wereld terug te krijgen naar een speelbare staat.
 • Nog een groot aantal meer opties, eigenlijk teveel op hier op te noemen!

Deze geavanceerde Minecraft map editor heeft dus een groot aantal opties, die je eigenlijk pas ontdekt en ten volle leert waarderen waarmee je met de map editor aan de gang gaat. Dit programma is vanwege het feit dat het zo uitgebreid is, eigenlijk alleen geschikt voor serieuze Minecraft map bouwers. Ook al kun je veel ermee en kun je erg veel tijd ermee besparen ten opzichte van het aanpassen van maps op de normale manier; je zal alsnog flink wat tijd moeten investeren voordat je uberhaupt door hebt hoe je het prorgramma ten volle kan gebruiken.Je kunt het programma hier downloaden: www.mcedit.net

minecraft map editorWil je liever eerst wat online experimenteren zonder eerst een Minecraft map editor te hoeven downloaden en je de software eigen te maken? Bezoek dan eens één van de volgende sites. Op de sites in de onderstaande lijst worden verschillende goede Minecraft map editors aangeboden.  Lees, indien nodig, altijd goed de instructies en let altijd op met wat je downloadt.
(Wij zullen je nooit naar een kwaadaardige site sturen, en we hebben alle links die we op onze site plaatsen zelf bezocht. Jij blijft echter te allen tijde zelf verantwoordelijk voor wat je van het Internet downloadt, en zodra je deze site verlaat ben je niet meer beschermd door ons privacy beleid. Vanaf dat moment is het privacy beleid van de andere site van toepassing. Maak je echter geen zorgen, de onderstaande sites zijn veilig!)

Weet je niet hoe je Minecraft mappen moet installeren in Minecraft?Lees dan de handleiding ‘Minecraft map installeren‘.

Voor nu, veel plezier met de Minecraft map editor!

Bekijk ook de hulpsectie, skins, servers, cheats, crafting en nieuws

Share Button