«

»

Nov 21

Je Minecraft server beveiligen tegen hackers

De meesten van ons vinden ons plezier in het maken van Minecraft servers of het spelen op die van anderen. Helaas zijn er ook mensen die hun plezier juist vinden in het saboteren van de servers en games van anderen: hackers en cheaters.

Hackers kunnen een echte plaag zijn als je je server niet goed beveiligt. Ze kunnen alles wat je hebt gebouwd kapot maken, je server ontregelen en een heleboel teleurgestelde spelers veroorzaken (en een hoop extra werk). Daarom is het belangrijk om maatregelen te treffen, vooral als je een server hebt die regelmatig veel spelers online heeft. Ook kan het handig zijn om plugins te installeren om de gemaakte schade te herstellen, mocht het toch nog fout gaan. Je Minecraft server beveiligen tegen hackers of in elk geval maatregelen treffen om schade te herstellen, is een must als je regelmatig een redelijk aantal spelers online hebt.

Voldoende Admins en ModeratorsMinecraft server beveiligen tegen hackers

De beste manier om hackers te voorkomen is ze in de kiem te smoren. Dit doe je door veel admins en moderators aan te nemen. Als je niet veel admins of mods hebt dan kun je ook een noodcommando instellen. Je krijgt dan een bericht via e-mail of SMS als je wordt aangevallen.

Je kunt leden ook onopgemerkt schaduwen door een /vanish commando uit te voeren. Hierdoor word je onzichtbaar. Essentials is een plugin waarmee je naast /vanish ook andere handige commando’s kan uitvoeren, zoals een ban of kick functie. Als je spelers bant, doe dit dan altijd direct via hun IP-adres én hun username. Zo maak je het onmogelijk voor ze om met hun huidige account en IP nog je server te joinen. Want voor een doorgewinterde hacker zijn er manieren om zelfs een IP-ban te omzeilen, maar omdat je ze ook bant op hun Minecraft username, kunnen ze vaak niet meer joinen omdat ze niet de beschikking hebben over meerdere Minecraft accounts. Zorg er daarom ook voor dat je server niet toegankelijk is voor cracked accounts (zie hieronder).

Gekraakte of illegale accounts blokkeren

Omdat hackers vaak opereren vanaf cracked Minecraft accounts is het verstandig om te verbieden dat cracked accounts verbinding kunnen maken met je server. Meestal staat deze optie standaard ingesteld als je ergens een Minecraft server host, maar toch is het handig om dit even te controleren. Wanneer cracked accounts toegang tot je server hebben kan dit beveiligingsproblemen veroorzaken en vergroot je de kans om gehackt te worden.

Modloader Multiplayer

Dit is een van de meest effectieve manieren om hackers te voorkomen. Met Modloader Multiplayer kun je zien of je bezoekers gebruik maken van mods en zo ja, welke. Indien nodig kun je dan alsnog overgaan tot een ban.

Gebruik van plugins

Plugins kunnen soms handig zijn maar pas op bij het gebruik ervan. Gebruik ze alleen als je weet wat je doet en monitor altijd wat voor effect een plugin heeft op je server (bijvoorbeeld laadtijd, snelheid, etc.). Plugins die hackers voorkomen kunnen ook last veroorzaken voor de spelers die niet cheaten of hacken. Daarnaast zijn ze vaak niet meer up-to-date en in het Engels geschreven, waardoor het vrij lang duurt om ze te vertalen. Een voorbeeld van een plugin om hackers/cheaters te voorkomen is AntiCheat, of zie hier een lijst van plugins om hackers te voorkomen.

Rollback plugin

Je kunt het beste een Rollback plugin gebruiken. Hiermee voorkom je niet zozeer dat je gehackt wordt of dat spelers cheaten, maar juist dat je hun schade kun herstellen. Je kiest dan een datum uit waarop de server nog goed was en herstelt dan de server naar dat punt. Waarschijnlijk ben je wel kwijt, maar de schade blijft beperkt. Zo ondervinden de eerlijke spelers bovendien minder last.

Conclusie

Anti-cheat plugins kunnen handig zijn, maar wees voorzichtig met het inzetten ervan. Sommigen zijn nogal beperkt en kunnen nog meer last veroorzaken. Gebruik alleen plugins als je weet wat je doet en maak regelmatig een back-up van je FTP bestanden. Je Minecraft server beveiligen en beschermen tegen hackers gaat het beste op de handmatige manier, hoewel dit niet altijd mogelijk is (omdat je niet altijd online bent, zorg dus voor veel admins en moderators). Als je iemand bant, zorg er dan voor dat je bewijs hebt in de vorm van screenshots.

Share Button