«

»

Aug 18

Minecraft server maken

Snel je eigen Minecraft server maken? Lees het onderstaande artikel

Een Minecraft server maken is een prima oplossing als je weinig spelers online denkt te hebben en je enig verstand hebt van computers. Wil je meer spelers en er zeker van zijn dat je server het altijd doet? Bespaar jezelf dan een hoop gedoe en kies voor de betrouwbare Minecraft server hosting van MinecraftFans.nl! Profiteer direct van 10% korting voor onze fans met kortingscode MINECRAFTFANS

EDIT: Gezien het vele aantal reacties op dit artikel is het iedereen nog niet geheel duidelijk hoe je precies een minecraft server moet maken. Vooral bij portforwarding gaat het veel fout. Dit is ook logisch, aangezien het per router verschilt hoe je precies je poorten moet openzetten. Daarom hebben we onderaan dit artikel twee video’s bijgeplaatst die hierbij uitleg geven. Scroll helemaal naar beneden voor de video-uitleg.
Zie ook deze post op het Minecraftforum over portforwarding.

In dit het onderstaande artikel wordt je duidelijk uitgelegd hoe je gemakkelijk en snel een eigen Minecraft server kunt maken. Dit is vrij eenvoudig, als je maar even weet hoe het moet. Dit soort servers (thuisnetwerken of kleine netwerken) worden ook wel private servers genoemd. Een eigen Minecraft server maken is een snelle manier om gauw online te gaan op Minecraft samen met je vrienden, zonder daarvoor een server te moeten huren. Hier kan je daarover trouwens meer lezen, mocht je daar interesse in hebben: Minecraft server hosting.

Als je andere spelers wilt toelaten op je server zul je zelf wel nog portforwarding moeten toepassen. Daarover lees je hieronder meer. Je kunt zelf een Minecraft server maken met de standaardsoftware die door Mojang gratis geleverd wordt. De software kan geïnstalleerd worden op de meeste besturingssystemen, waaronder Windows, Mac en Linux. Een Minecraft server maken kan dus voor vrijwel alle besturingssystemen en je hoeft je geen zorgen te maken dat je Mac het niet aan kan.

Installerenminecraft server installeren

De eerste stap is het surfen naar minecraft.net/download en vanaf daar de Windows server downloaden. In het plaatje hier rechts zie je waar je de link kan vinden.

Opstarten

Vervolgens maak je een folder aan, bijvoorbeeld op je bureaublad,en zet je het gedownloade programma “Minecraft_server.exe”, in die folder.

Configureren

Start de server door te dubbelklikken op het bestand ‘Minecraft_server.exe”. Daarna sluit je het programma weer af, omdat we nog wat instellingen willen veranderen. Je ziet dat er nu enkele bestanden zijn toegevoegd in de map waarin Minecraft_server.exe staat. Hieronder volgt een uitleg van de bestanden die je nodig hebt voor een Minecraft private server maken.

“World”

In deze map vind je de ‘map’ oftwel je kaart. Hier kun je bijvoorbeeld een leuke nieuwe wereld in zetten.

“banned-ips.txt” en “banned-players.txt”

Hier kun je bijvoorbeeld ip-adressen toevoegen of namen toevoegen. Ook kun je spelers toevoegen aan de zwarte lijst zodat ze niet (meer) kunnen inloggen op je server. Voeg simpelweg het ip-adres of naam van de speler toe aan de lijst banned-ips.txt of banned-players.txt.

“ops.txt

In dit bestand zet je je eigen naam die van je andere admins. Met een “op” heb je de beschikking over rechten om rechtstreeks in je console commando’s te typen.

“server.log”

Dit bestand is het logbestand van jouw Minecraft server. In deze log kun je zien of terugkijken naar wat er allemaal is gebeurd op je server. Bekijk bijvoorbeeld de chats of de uitgevoerde commando’s.

486-x-60-banner---bg“server.properties”

In dit bestand staan je instellingen waarmee je jouw Minecraft private server kan configureren. Het plaatje hier rechts toont hoe het bestand eruit ziet. Met een beetje ervaring kun je het gemakkelijk interpreteren en er veranderingen in aanbrengen. Zorg er voor dat je regelmatig een back-up maakt van dit bestand, vooral als je het vaak aanpast. In dit bestand staan je instellingen waarmee je jouw Minecraft private server kan configureren. Het plaatje hier rechts toont hoe het bestand eruit ziet. Met een beetje ervaring kun je het gemakkelijk interpreteren en er veranderingen in aanbrengen. Zorg er voor dat je regelmatig een back-up maakt van dit bestand, vooral als je het vaak aanpast.

“white-list.txt”

De white list is een lijst waarin spelers staan die toestemming hebben om op jouw server te komen. De white list staat standaard uit. Dit kun je aanpassen door het bestand ‘server.properties’ te openen en daarin de volgende waarde te veranderen:
“white-list=false” > “white-list=true”

De Minecraft server maken: Portforwarding / IPconfig

Start de server (Minecraft_server.exe) en laat het bestand net zolang openstaan als jij wilt dat de server online toegankelijk is voor andere spelers. Nu volgen een aantal belangrijke zaken:

  • Start Minecraft en voeg een nieuwe server toe. Je kunt de naam ervan zelf bedenken. Om te verbinden gebruik je als IP ‘localhost’.
  • Indien je graag wilt dat ook spelers buiten jouw netwerk verbinding kunnen maken met je server, dan zul je portforwarding moeten instellen. ( Lees meer over portforwarding. Op deze site moet je eerst jouw site opzoeken en dan het spel Minecraft selecteren. Download niet de software die aangeboden wordt. Doe gewoon alles via je router, software is niet nodig.)
  • Kijk naar wat je IP is. Zoek dit op bij bijvoorbeeld watismijnip.nl en geef dit door aan je vrienden of andere mensen waarvan je wilt dat ze online kunnen op jouw server. Je moet hier dus nog de juiste poort achterzetten! Portforwarding is eigenlijk het lastigste van de Minecraft server maken en het verschilt per computer/router hoe dit precies moet. Mocht je er niet uit komen, laat dan een reactie achter hieronder.

Je bent klaar! Een Minecraft server maken is niet moeilijk! Veel plezier met je online games!

De Minecraft server maken: video uitleg

Hieronder staan twee video’s die je uitleggen hoe je een Minecraft server kan maken. De eerste video is in het Nederlands maar wat langdradig, de tweede is duidelijker maar wel in het Engels.

Bekijk ook servers, skins, cheats, crafting en nieuws. Of schrijf mee op deze site.

Share Button