»

Aug 18

Handleiding Minecraft map installeren

Snel en simpel een Minecraft map installeren

Misschien heb je wel eens een vette game gezien bij een van je vrienden op de computer, of een youtube video van een gave Minecraft map met een download link erbij en dacht je toen: die game zou ik ook wel op mijn computer willen spelen!

Minecraft map installeren, startrek

Zo ja, dan is deze handleiding voor jou. Hiermee kun je gemakkelijk en snel zelf een Minecraft map installeren zodat je die op jouw computer kan spelen.

Simpel en snel jouw eigen Minecraft maps installeren

Toegegeven, een Minecraft map installeren lijkt in 1e instantie misschien een uitdaging, maar eigenlijk is het heel simpel. Deze gids is vooral gericht op gebruikers van Windows7 en Vista, maar het werkt praktisch hetzelfde op elk besturingssysteem. Het enige verschil kan zijn dat de bestandslocaties verschillen.

Voor jouw gemak hebben we 2 korte handleidingen opgesteld. De eerste is voor Minecraft fans die niet al te computertechnisch zijn aangelegd, en de tweede voor fans die wel wat gewend zijn wat betreft het werken met een computer. (Helemaal onderaan dit artikel staat ook uitgelegd hoe je Pocket Editions Maps kunt installeren op iOS / iPhone.

Beginnershandleiding voor Minecraft map installeren

 1.  Als eerste moet je de Minecraft map downloaden die graag wilt spelen. Heb je er nog geen, dan heb je hier een voorbeeld (pas op: zeer lasttige en verslavende survival map). Je kunt ook de sites afgaan die we je op de pagina Minecraft maps download hebben gegeven en daar een leuke map uitzoeken. Houd er rekening mee dat downloaden even kan duren en dat downloaden van andere sites altijd op eigen risico is.
 2. Je hebt het bestand waarschijnlijk gedownload in .zip of .rar formaat. Pak het nu uit met je favoriete unzipper (bijvoorbeeld Winrar). Zet het bestand op je gewenste locatie, bijvoorbeeld het bureaublad. Vervolgens dien je het uitgepakte bestand te plakken in je ‘saves’ folder in van Minecraft, zodat het spel de nieuwe map kan zien. Hiervoor heb je een programma als Winrar nodig. Gebruikers van een Mac computer hebben voor .rar bestanden The Unarchiver nodig.

Minecraft login

Dit is waar een hoop mensen de mist in gaan, maar het vinden van je saves folder is heel simpel. Om het te vinden open je Minecraft en klik je op de ‘Options’ knop naast de login. (Zie afbeelding.)

Er verschijnt een pop-up met Launcher Options. Daar zie je een blauwe link naast ‘Game location on disk”. Dit is je Minecraft folder. Klik erop en zoek vervolgens de ‘saves’ folder.
minecraft-launcher-optionsHet enige wat je nu nog hoeft te doen is je gedownloade map kopiëren en plakken in de saves folder van Minecraft, die je zojuist hebt geopend. Als je wilt dat de map op een bepaalde volgorde in het spel komt te staan, dan kun je het bestand hernoemen naar bijvoorbeeld ‘World 5’.

Je bent klaar! De volgende keer dat je het spel nu opstart en Single player opent, dan verschijnt de geïnstalleerde map in de lijst met Minecraft maps. Op dezelfde wijze kun je al je favoriete Minecraft maps installeren. Veel plezier met spelen!

Let op: de launcher is anders in Minecraft 1.6. Als je versie 1.6 van Minecraft hebt, start dan Minecraft en volg de volgende stappen:

Minecraft map installeren

Alternatieve manier voor Minecraft map installeren

De bovenstaande handleiding ziet er het gemakkelijkst uit, maar eigenlijk is deze veel sneller  (al lijken het meer handelingen). Feit is, dat je als onderstaande methode eenmaal gewend bent je niet meer Minecraft hoeft te openen om de saves folder te vinden en je gedownloade map erin te plakken. Zo kun je dus veel sneller de Minecraft map installeren. Op zich maakt het natuurlijk niet heel veel uit, op beide manieren kom je er wel!

 1. Als eerste heb je een gedownloade map nodig. Als je er nog geen hebt, kijk dan bij stap 1 hierboven.
 2. Je hebt het bestand waarschijnlijk gedownload in .zip of .rar formaat. Pak het nu uit met je favoriete unzipper. Heb je geen, kijk dan bij stap 2 hierboven.. Zet het bestand op je gewenste locatie, bijvoorbeeld het bureaublad.
 3. Deze stap kun je eventueel overslaan. Hernoem het bestand dat je zojuist hebt uitgepakt, in overeenstemming met in welk slot je wilt dat de wereld geïnstalleerd wordt. (Waarschijnlijk heet het bestand nu ‘World’. Als je wilt dat dit je 5e wereld wordt, hernoem het bestand dan naar ‘World5’. Het is belangrijk dat je geen spatie tussen ‘world’ en ‘#’ gebruikt!).
 4. Kopieer of knip nu het bestand (met mogelijk de nieuwe naam, World 5 in dit geval).
 5. Ga naar de Startknop (Windows). Zoek in de balk naar ‘Uitvoeren’ en druk op enter. Er verschijnt nu een pop-up. Hierin typ je het volgende: ‘%appdata%’ (verwijder de aanhalingstekens) en klik je op OK.
 6. Je komt nu op de volgende locatie terecht: C:\Users\jouwnaam\AppData\Roaming. Klik in deze map op de map ‘.minecraft’.
 7. Zodra je in die map bent open je de map ‘saves’ en plak je jouw ‘World5’ in deze map.
 8. Je bent klaar! Op deze manier een Minecraft map installeren is een stuk sneller.

Minecraft map installeren: Pocket Editions maps op iOS / iPhone

 1. Download de gewenste map en pak het uit met een unzipper.
 2. Download en installeer i-Funbox (gratis).
 3. Slaat je iPhone aan op je PC en open daarna i-Funbox. Klik op het tabblad ‘Managing App Data’ en klik vervolgens op het Minecraft icoon onder ‘All My Apps’.
 4. Klik vervolgens, in deze volgorde, op de volgende mappen: Documenten > games > com.mojang > minecraftWorlds.
 5. Plak je uitgepakte gedownloade map in de ‘minecraftWorld’ folder.
 6. Je bent klaar! Al maakt Apple het je soms lastig, ook een Minecraft map installeren op iOS is een fluitje van een cent.

Dat was simpel toch? We wensen je veel plezier met het spelen van je zojuist geïnstalleerde Minecraft maps.

Bekijk ook onze andere pagina’s voor adventure maps, maps dowloads, puzzle maps, forum maps, of voor de Minecraft map editor zodat je zelf mappen kunt maken!

Bekijk ook maps, skins, cheats, crafting en nieuws. Of schrijf mee op deze site.

Share Button